Opskrifter fra Det Fede Liv på Landet.
”Spis mad, der gør dig glad – hele vinteren”
personer

OPSKRIFTER

til ”Spis mad, der gør dig glad – hele vinteren” - aftenen

 

 

SPELT-BRUSEBADSBOLLER   ca. 40 stk.

1½ liter koldt vand
20 gr. gær (helst økologisk gær)
4 - 5 tsk. salt
3 tsk. rørsukker
600 gr. speltmel

1350 gr. sigtet spelt

 

En blød dej giver flade, men saftige boller. Er dejen fastere, bliver bollerne højere men knap så saftige. Boller af en blød dej bages godt igennem, da de ellers kan blive klæge.

 

Vand, gær, salt, sukker og mel røres sammen til en blød dej. Dejen skal æltes MEGET godt for så samler speltmelet sig og smagen fremhæves. På røremaskinen gerne 10 - 15 minutter. Dejen sættes i køleskabet i en skål/bøtte med låg, natten over eller mindst 6 timer.

Ovnen tændes på 230 grader. Når den er varm sættes bollerne på en smurt bageplade med to skeer eller med hænderne, der eventuelt er dyppet i vand.NB: Der må IKKE røres rundt i dejen.
Pladen sættes i ovnen med det samme i ca. 25 minutter. Bollerne bages godt gyldne og faste over det hele for at være ordentligt gennembagte. De smager pragtfuldt, og her får man rigtig den gode speltsmag frem.
Man kan vælge at bruge hele dejen på en gang eller i flere portioner.
Dejen kan stå i køleskab i en lille uges tid!

Det er til sidst, den gode smag dannes i skorpen, som så giver smag til hele brødet.

 

Ændringer: Ved mindre mængde gær (ex. 2 g) kan dejen hæve i stuetemperatur natten over og bages på en gang.

 

 

GRÆSKARKERNE-PÅLÆG

½ dl græskarkerner .

½ dl abrikoser

1 dl flødeost

1 spsk citronsaft.

Findel kerner og abrikoser fint med en skarp kniv (evt. i en blender / foodprocessor).

Rør osten i og tilsæt citronsaft og evt lidt vand.

 

NB. Der kan også bruges rosiner i stedet for abrikoser..

 

 

 

 

GLUTENFRIE BOLLER ca. 40 stk.

 1 l koldt vand  (evt. mere afhængig af meltype)

1 g gær

2 tsk. salt

½ kg blandede flager (gluten fri) – f.eks. hirseflager, quinoaflager, risflager, knækkede boghvedekerner

600 g blandet mel (gluten fri) – f.eks. quinoamel, rismel, boghvedemel, majsmel, kikærtemel, hirsemel,

100g solsikkekerner          ---------          kan mixes

100g græskarkerner          ---------             eller

150 g sesamfrø                 ---------              udelades

evt. hørfrø                         ---------         efter behag

½ - 3/4 dl olivenolie

2-3 spsk ”HUSK” frøskaller / ”Fiber Husk”

Røres godt igennem med en grydeske

Blandingen skal være som en tyk grød. Tilsæt evt. mere vand

 

Hæver natten over (gerne op til 1 døgn) under fugtigt klæde. Må ikke røres i.

Sættes på bageplade med en stor ske, som dyppes i koldt vand mellem hver gang.

 

Sættes direkte i den varme ovn.

Bages  20-22 min ved 200 gr. Kan variere alt efter meltype.

 

 

 

 

 

 

TUNMOUSSE         (4 pers.)

1 ds. Tun

1 dl ærter

1/8 hakket løg

1/4 rød peber

1 spsk hakket purløg

1 spsk citronsaft

½ tsk karry

½ dl god mayonnaise af  koldtpresset solsikkeolie  

½ dl vand

¼ dl salt

lidt cayennepeber

 

Mayonaise og vand røres sammen med krydderierne og grøntsager og tun fordeles i.

 

 

 

 

 

Sveske-banan smørepålæg

1 pose Svesker

2 bananer

Saft af ½ citron

Svesker udblødes og koges 10 min. Afkøles og blendes.

Bananer blendes med. Citronsaft tilsættes.

 

 

KOKOSTOPPE     (muffins)   ca. 10 store eller 16 små

2 æg

1 dl. melasse rørsukker el. alm. rørsukker

1 stang vanilje

50 gr. smør eller olivenolie

1 banan

100 gr. mørk hakket chokolade

50 gr. hakkede valnødder eller mandler

4 spsk. rismel

3-4 dl. kokosmel

 

Rør æg, sukker og vanilje grundigt. Tilsæt øvrige ingredienser og rør grundigt.

Bages i muffins forme ved 175 grader i ca. 25 minutter

 

 

 

SNACKS mv.:

·        Røde og grønne peberfrugter i stave (økologiske)

·        Mandler lagt i blød i vand

·        Let ristede græskarkerner vendt i lidt tamari

·        Ananas- skiver/både

·        Mørk chokolade i stk. > 70 %

 

 

Drikke:

·        Koldt vand m. kanelstænger., citron og stjerneanis

·        Grøn te

·        Rooibos te

·        Pebermynte te

·        Evt. lakridsrodste

·        Cikoriekaffe (hvis I har mere)

 

Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE